Over voetbalplaatjes en andere spaaracties

Albert Heijn boekt in de eerste weken van 2020 communicatieve en commerciële successen met de voetbalplaatjes spaaractie. Dit jaar met nieuwe elementen, zoals het digitale album en de mini-games. Maar het mechanisme van het sparen van sporters is al meer dan 100 jaar oud.

In 1907 kwam het sigarettenmerk Union met een actie waarbij 30 zwart-wit plaatjes van voetballers konden worden gespaard, nog zonder album. Het resulteerde in een stijging van de verkoop. Het zorgde er ook voor dat aan de namen van voetballers die al bekend waren ook een gezicht werd gekoppeld, omdat er incidenteel tekeningen werden afgebeeld bij de verslagen van voetbalwedstrijden. Volgens een anekdote vond zelfs koningin Wilhelmina dat voetballer Bok de Korver nog bekender was dan zijzelf, met dank dus aan Union sigaretten. In de jaren daarna komen er meer sigarettenmerken met voetbalplaatjes. Tijdens de Olympische Spelen van 1928 zijn er ook verschillende spaaracties. Aan het begin van de jaren 30 start het tabaksmerk Miss Blanche een spaaractie met de eerste kleurenplaatjes die bovendien in een album konden worden geplakt. Het ging daarbij niet alleen om voetballers, maar ook om wielrenners, andere sporters en filmsterren. In de jaren 30 werden de acties zo populair dat ze werden verboden vanwege oneerlijke concurrentie.

Het Union-voetbalplaatje uit 1907 van Toine van Renthergem,
Oranje international en speler van onder meer HC&FC Victoria 1893.

In de jaren 50 keren de plaatjes terug door acties van merken als Bolletje, Brio, Red Band en Planta met albums met voetballers, schaatsers en andere sporters. Maar ook met speldjes, sigarenbandjes, poppetjes, koppen en munten wordt de verzamelwoede aangewakkerd.

Vanaf de jaren 60 komen er plaatjes op de markt waarvoor betaald moet worden, van Van der Hout en van Panini. Het eerste Panini-album in Nederland werd in 1978 geintroduceerd.

Het is Plus Supermarkten die als sponsor van de Eredivisie in 2005 de voetbalplaatjes terugbrengt. Met groot succes want het zorgt voor een versterking van het merk en substantiële extra omzet in de winkels. Na drie jaar neemt Albert Heijn het concept over. In 2016 komt Plus weer een keer terug met een plaatsjesactie.

De huidige plaatsjesactie van Albert Heijn is ongekend succesvol. Er zijn 262 uniek plaatjes van alle spelers van de Eredivisie, Oranje en de OranjeLeeuwinnen. Ook dit jaar is er een app met als noviteiten een digitaal album en vier spelletjes. De aantallen zijn enorm: er zijn één miljoen albums en dertig miljoen plaatjes geproduceerd. De app is twee keer zoveel gedownload als vorig jaar. Er zijn inmiddels als 7,5 miljoen plaatjes gescand en de mini-games zijn 2,5 miljoen keer gespeeld. Er is een positieve invloed op merkvoorkeur en omzet en Albert Heijn verstevigt haar positie als sponsor van de KNVB en het Nederlandse voetbal. De actie loopt tot en met 16 februari.

Concurrent Jumbo is vandaag (29 januari) gestart met een actie voor kaarten voor de Jumbo Super Friday tijdens de Formule 1 Grand Prix in Zandvoort. Met een actiecode kunnen klanten maximaal zes kaarten met 50% korting bestellen.

Sport en sparen, het is al 113 jaar een succesvolle formule. In BNR Zakendoen van 28 januari bespraken we de historie, de ontwikkelingen, de investeringen én de opbrengsten voor alle betrokkenen. Het item stond onder leiding van presentator Thomas van Zijl, de Zakenpartner was Mirjam Bink van I-recruiting en ONL voor Ondernemers.

De uitzending is terug te vinden als video of podcast.